Podd: Den lyssnande inspirationen Jimmy Askelius är lärare för en 5:a på Visättraskolan, som ligger i ett särskilt utsatt område i Huddinge kommun. 2020 vann han priset som Årets mellanstadielärare och här berättar han bland annat om kopplingen mellan förtroende och lärande.

i Elev- och lärarstöd/Goda exempel/Konflikthantering, självkänslan, elevens motivation, lärarrollen, m m/Ny, nyare och viktig forskning och kunskap om undervisning och lärande/Pedagogik/Poddar

Timothy Tore Hebb, podd-intervju.

I den här podd-intervjun lite längre ner på 27 minuter berättar Jimmy Askelius, klasslärare för en 5:a på Visättraskolan som ligger i ett särskilt utsatt område i Huddinge, bland annat om hur han gör för att även de utagerande eleverna, de som förstör för andra och sig själva, ska inkluderas i klassen. 

För att de ska känna att de också kan, för att deras lärande ska bli på ”rätt nivå”.

När han skapat trygghet i klassen och ser alla elever kan hela klassen lära sig bättre.

Att nå upp till Jimmy Askelius popularitetsnivå är nog få förunnat, men han har många bra förslag på hur undervisa klasser i särskilt utsatta områden. Insikter han skaffat sig genom att lära sig av många misstag.

Särskilt nyutexaminerade lärare och självklart lärarvikarier har en hel del att veta från hans berättelse. Men även lärare som utvecklat en välfungerande lärarroll kan nog inspireras.

Som hur han, när han började som lärare, efter hand lyckades hjälpa en grupp utagerande elever att känna tillit, trygghet, motiveras och vilja lära sig. Men när han mötte dem gjorde han helt fel och situationen blev bara värre.

Under bilden nedan som leder till podd-spelaren finns två av många motiveringar av elever till att Jimmy Askelius valdes till Årets mellanstadielärare vid Lärargalan 2020. 

Kanske kan svaren vara intressanta, i dem framgår delvis vilka egenskaper hos honom eleverna tyckte var viktiga för att trivas och lära.

Det krävs inte att appen laddas ner efter att ha klickat på bilden nedtill. Spelaren finns där och det är bara att klicka på den.

2 av många motiveringar från tidigare och dåvarande elever vilka ledde till att Jimmy Askelius röstades fram som Årets mellanstadielärare vid Lärargalan 2020:

Elev 1

”Jimmy. Du har varit en väldigt bra lärare under de två åren jag har haft dig. Du skojade alltid med oss och du skrattade när vi skämtade med dig. Du har varit en snäll lärare och du höjer bara din röst när du verkligen behöver, vilket var sällan.

Bara att du skojade och skrattade med oss gjorde att vi kände oss tryggare i skolan. Du har hjälpt oss att nå våra mål, och gett oss hopp inför vår framtid. Kommer alltid vara tacksam för att du trodde på mig när jag inte ens trodde på mig själv.”

Elev 2

”Jimmy, du är den bästa läraren jag haft. Du har världens största tålamod och du kämpade verkligen för våran klass.

Man kan alltid prata med dig och jag kände mig väldigt trygg hos dig som elev. Det var som om du förstod dig på oss och du gjorde det bästa så att alla kunde förstå sitt skolarbete. Utan dig hade jag aldrig lyckats så bra med mina ämnen.

Du har ändrat mig så mycket som person och elev, du har gjort så att jag är smartare och trevligare mot folk i min omgivning. Du är mina största förebild. Utan dig skulle jag aldrig kommit så långt i skolan idag.”

Senast från skolkunskap.se

Gå till Överst